Evropski poslovni register

Sistem evropskih poslovnih registrov (Business Registers Interconnection System – BRIS) je enotna spletna platforma, prek katere lahko iščete in dostopate do informacij o podjetjih iz nacionalnih poslovnih registrov, če so ta registrirana v kateri koli državi članici EU, na Islandiji, Norveškem ali v Lihtenštajnu.

O storitvi

grafika evropskega poslovnega registra

Primer

V podjetju Pekarna, d. o. o., se ne moremo odločiti med tujimi uvozniki za izdelke v svoji pekarni.

Za pekovsko novost so v omenjenem podjetju našli na videz idealnega poslovnega partnerja v Franciji, ampak želijo biti pred sklenitvijo posla res previdni, saj so že slišali za neprijetne zgodbe. Francosko podjetje bodo pred naložbo preverili tudi s pomočjo Evropskega poslovnega registra (EPR).

Dobil sem res dobro ponudbo za službo na Poljskem.

Iz poljskega podjetja, kjer želi Jure delati, so ga povabili na razgovor, na katerem so mu v predogled dali zaposlitveno pogodbo. Obljubljena plača je res visoka, povedali so tudi, da poslujejo z 80-odstotnim dobičkom. Pred podpisom pogodbe bi rad preveril, ali gre podjetju res tako dobro. To namerava preveriti v EPR.

V Avstriji odpiram podjetje. Kam naj ga vpišem?

Anja se je po nekaj letih bivanja v Avstriji odločila, da bo tam odprla podjetje. Zanima jo, ali mora podjetje vpisati tudi v EPR oz. je dovolj, da ga vpiše le v avstrijski register.

Prednosti EPR?

Dostop do podatkov je prost in brezplačen.

Omogoča premagovanje jezikovnih ovir.

Zagotavlja višjo stopnjo pravne varnosti glede informacij v evropskih poslovnih registrih.

S sistemom BRIS se znižujejo stroški družb v postopkih čezmejnih združitev.

Poenostavljena izmenjava podatkov med podjetji zagotavlja bolj ažurne podatke.

Olajšana čezmejna trgovina.

Komu je storitev namenjena

Podjetja se vedno bolj širijo čez nacionalne meje in izkoriščajo priložnosti, ki jih ponuja evropski trg. Veliko je tudi čezmejnega povezovanja, skupine vključujejo podjetja iz različnih držav članic. Ob tem se pogosto zastavlja vprašanje »Ali je podjetje iz druge države vredno zaupanja?«.

EPR je namenjen tako posameznikom kot podjetjem. Primeren je za vse, ki so v preteklosti že imeli potrebo po preverjanju poslovnih rezultatov / podatkov o podjetjih znotraj evropskega gospodarskega prostora.

Potrošnikom

Če nameravate kupiti izdelek (plačati storitev) iz druge države članice EU in se želite pred nakupom storitev/izdelkov prepričati o verodostojnosti podjetja.

Podjetjem

Če ste podjetje in želite s tujim podjetjem skleniti poslovno sodelovanje ali vlagati ter se želite prepričati, ali podjetje res obstaja, je zanesljivo, morda v likvidacijskem postopku ali izbrisano iz poslovnega registra v kateri izmed držav članic EU oz. evropskega gospodarskega prostora.

Kako začnete uporabljati storitev

Do dostopnih podatkov lahko z iskalnikom dostopate kadar koli na tej povezavi. Trenutno lahko poiščete le informacije, ki jih nacionalni registri zagotavljajo brezplačno.

Za plačljive dokumente pojdite na spletišče nacionalnega registra, kjer je navedena končna cena.

Trenutno podatki iz nekaterih držav še niso na voljo. V takih primerih so na spletni strani o splošnih informacijah in pogojih na voljo povezave do zadevnih nacionalnih registrov.

Katere podatke potrebujete

ime podjetja 

matično številko podjetja in/ali registracijski številki

Koraki postopka

 • Na povezavi začnite iskati informacije. Po vnosu podatkov v polja se bo glede na vaše iskalne kriterije prikazal seznam zadetkov.

  Vnesti je treba ime in številko podjetja ter državo podjetja.

  Podjetje Pekarna, d. o. o., je že imelo potrebne podatke potencialnega poslovnega partnerja iz Francije, zato je brez težav izpolnilo polja na spletni platformi.

 • S seznama zadetkov izberite podjetje, ki vas zanima.

  Podjetje Pekarna, d. o. o., v tem koraku ni imelo težav, saj je bilo iskano podjetje med prvimi zadetki.

 • Sistem izpiše seznam razpoložljivih informacij, ki jih je podjetje, ki vas zanima, predložilo nacionalnemu poslovnemu registru. Na portalu ePravosodje se v slovenski verziji imena dokumentov izpišejo v slovenskem jeziku, zato je iskanje informacij olajšano. Na primer:

  • statut,
  • letni računovodski izkazi,
  • vpisani kapital,
  • pravni zastopniki podjetja.

  Finančna direktorica podjetja Pekarna, d. o. o., je iskala predvsem računovodske podatke na letni ravni. Želela se je namreč prepričati, ali francosko podjetje posluje transparentno.

 • Izberite dokument oz. dokumente, ki jih želite dodati v svojo košarico, in v košarici naročite dostop do izbranih dokumentov.

  Finančna direktorica podjetja Pekarna, d. o. o., je izbrala in v košarici naročila dokumente, ki jih bo pokazala na naslednjem sestanku s celotno upravo.

 • Dokumenti, ki jih je mogoče poslati takoj, bodo v vašem brskalniku na voljo za prenos na napravo, ki jo uporabljate za iskanje informacij.

  Dokumenti, poslani po elektronski pošti, bodo na voljo za prenos šest dni od časa pošiljanja.

  Vse druge dokumente boste prejeli po elektronski pošti takoj, ko jih bodo nacionalni registri poslali. To lahko traja do 14 dni.

  Finančna direktorica je nekaj dokumentov že lahko shranila na svoj računalnik, enega pa bo v roku dveh tednov prejela po elektronski pošti. S pomočjo vseh bo preverila, ali je francosko podjetje vredno zaupanja, nato se bo poslovanje lahko začelo.

   

Trajanje in stroški

Določeni dokumenti so za prenos na voljo takoj.

Dokumenti, poslani po elektronski pošti, bodo na voljo za prenos šest dni.

Ostali dokumenti, poslani po elektronski pošti s strani nacionalnih registrov, bodo pri vas v roku 14 dni.

BRIS je brezplačen sistem evropskih poslovnih registrov.

Določeni dokumenti nacionalnih registrov pa so plačljivi (končne cene preverite na spletni strani posameznega nacionalnega registra).

Pomembne povezave

Zemljiške knjige na evropski ravni

Zemljiške knjige na evropski ravni (ELRA, ELRN) in zemljiške knjige v državah članicah

Na enem mestu zbrani podatki o zemljiških knjigah oz. registrih v državah članicah.

Več informacij